Salongen startade som ett helt obundet ideellt initiativ och ett experiment för att se om en kulturscen på Söder i gamla fina Folkets Hus skulle kunna tillföra vår stad något värdefullt. Vi ville prova vår idé om att Helsingborg var redo för en scen för oberoende kultur och att den anrika lokalen på Söder i Folkets Hus var rätt plats. Med ett arv att förvalta och samtidigt gränser att spränga, så att platsen verkligen kunde bli ett samtida Folket Hus, där alla initiativ och idéer, och alla människor var välkomna. Utan någon bindning politiskt, religiöst eller kring annan värdegrund.  Efter närmare 200 arrangemang, samarrangemang och projekt av alla de sorter, var vi väldigt säkra på att det var just så. Att projektidén inte bara höll utan hade överraskat oss alla utifrån all den respons, alla idéer och samarbeten som knackade på dörren och ville vara med i en eller annan form.

Redan i de första samtalen med kulturförvaltningen pekade vi på ett välkänt faktum i staden, nämligen att det inte gick att söka verksamhetsbidrag för fria entreprenörer inom kultursektorn. Något som Helsingborg dessvärre sedan mycket länge varit i princip unikt med i förhållande till de flesta andra städer. Vi ville lyfta denna frågan på ett positivt sätt, inte minst då vi vet hur mycket gott det tillför en stad att ha ett brett och differentierat kulturliv som inte bara importerar event till staden utan även stimulerar och är en arena för den lokala kulturen. Ett faktum som är självklart för de flesta andra städer. En annan bonus generellt i dessa sammanhang är att man oftast får väldigt mycket kultur för jämförelsevis väldigt lite pengar. Salongen drog dessutom in i princip hela våra hyreskostnader själva trots att vi balanserade uthyrning kontra allmännytta/arrangemang.

När de involverade på kulturförvaltningen inte verkade nappa och hänvisade till det politiskt styrda regelverket vände vi oss till kulturnämnden våren 2014 för att presentera vår verksamhet, vår vision, vårt förslag på att införa verksamhetsstöd till fria aktörer, samt lämnade även redan då in vår första ansökan om verksamhetsbidrag. Den dåvarande nämnden var väldigt positiva till Salongen och verkade intresserade av idén med verksamhetsbidrag. Vi blev också kontaktade av kommunstyrelsens ordförande som även han var positiv och då det ännu inte fanns någon möjlighet till verksamhetsbidrag valde staden att ge ett engångsbelopp till Salongen för hösten 2014 med hänvisning till att kulturnämnden framöver skulle hantera ärendet.

Hösten gick och även om vi inte hörde något från nämnden var vi övertygade att denna process i riktning mot verksamhetsstöd – inte bara riktad till oss men naturligtvis till alla fria aktörer med intresse att bedriva verksamhet i Helsingborg – var i gång. Inte minst med tanke på att vi fått anslag från staden under hösten i väntan på just den möjligheten att söka medel från kulturnämnden/förvaltningen. När december kom och det nya styret i staden mer eller mindre hade tagit form, kontaktade vi hela den avgående kulturnämnden igen med en ansökan om ett treårigt verksamhetsbidrag. Vi bad dem även att hålla det samtal vi hade inlett under våren levande med den nya nämnden så att de var insatta i situationen och därmed kunde föra stafettpinnen vidare. En förfrågan gick också till kommunstyrelsens ordförande om att det var riktigt att nu vända sig till kulturnämnden, vilket bekräftades.

Samma dag som nya nämnden tillträtt och gick att kontakta skickades även ansökan till samtliga där, men en önskan även om att mötas och diskuttera vidare kring Salongen. Något man inte nappade på. Överhuvudtaget var det endast två som svarade oss av alla de vi sökte. Och vi stod mycket snopna och undrade vad som hänt.

Resten har man kunnat läsa rikligt om i pressen. Summa summarum, vi fick avslag på vår ansökan.

Jag ville dela hela denna långa berättelse för att balansera de uppgifter som florerat i pressen och som flera politiker hänvisat till – att vi kommit i sista stund, att det skulle handla om att vi var i ekonomisk kris, att vi fått ”akutstöd”, fått en gräddfil, blivit ”räddade” och liknande. Tendensen att tala om ”hjälp” och ”kris” och på det viset skapa en ganska negativ och ansvarslös bild kanske är ett effektivt sätt att förminska och försvaga fria aktörer i förhållande till de egna aktörerna inom förvaltningen och staden, där man istället ofta pratar om investering och mervärde. Trotts att det egentligen handlar om precis samma sak – att med rimliga medel se till att det finns ett brett och kvalitativt kulturliv i staden – oavsett vem som är avsändaren. Salongen ansökte om ca 4 miljoner över en 3 års period som främst skulle gå till löner och investering i lokal och teknik. Och för det erbjöd vi att utveckla den verksamhet vi påbörjat, och fortsätta möjliggöra för ca 150 arrangemang och projekt per år. Jämför gärna med de ca 320 miljoner som staden backar upp den egna kulturverksamheterna med. Dvs, 960 miljoner under motsvarande treårsperiod. Bara för perspektivets skull. För Salongen har såklart inget annat än gott att säga om de kulturinstitutioner som redan finns i staden. Det är inte alls vi mot dem det handlar om. Bara om rimlig bredd och fler aktörer på kartan, i sann demokratisk anda.

Det smakar bittert, men samtidigt förtar det inte den milda glädjen kring att kulturnämnden nu trots allt verkar vakna. Man ska nu utreda möjligheten för verksamhetsbidrag för fria aktörer från 2016. Det känns som en halv seger och det hurrar vi för! Vi hoppas såklart att man nu vågar och vill ta i lite, så att Helsingborg kanske äntligen bl.a. ska få möjlighet till ett mångfald att räkna med även vad gäller egen skapande kultur och inte endast importerade events. Att det i staden kan bli möjlig att utveckla regionala och nationella samarbeten, aktiva gästspelscener inte minst för de konstformer som vi sällan har möjlighet att ta del av, så som exempelvis nutida dans. Så ta nu i lite, kulturnämnden,  när ni beräknar en pott för framtida verksamhetsbidrag. Så att det blir något ordentligt av det. Inte någon liten struntsumma som håller alla i schack, utan minst 10 miljoner om året till att börja med. Som ni vet har jag jämfört med bl.a. Malmö som förra året gav 65 miljoner i verksamhetsbidrag till fria kulturaktörer. Trots att de har liknande och större kulturinstitutioner än vad Helsingborg har. Vi är cirka hälften så stor stad, och med ett överskott på 242 miljoner för 2014 känns inte ett sådant belopp alls orimligt. Om det nu blir så som vi hoppas, och fler aktörer kan ta sig an staden, hoppas vi på Salongen att åtminstone några av de initiativ som vill starta upp då väljer att göra det på Söder. För ett mer spännande område i Helsingborg finns knappt. Söder is the shit. The future.

Kulturföreningen Salongen kommer tillsvidare att leva kvar. I vilken form och hur är fortfarande öppet. Alla är också som vanligt välkomna att engagera sig och delta. Eller bli stödmedlemmar för den delen. Men utan verksamhetsstöd har vi bedömt att vi inte kan ta det steget som behövs för att levla upp verksamheten från ett ettårigt experimentellt projekt till att verkligen etablera ett långsiktigt, fungerande, stabilt och seriöst drivet kulturhus. Då behövs en liten men smart och kunnig grupp människor som kan lägga verklig arbetstid, samt en del investering i teknik m.m. Salongen har haft aktiviteter 7 dagar i veckan, ofta från morgon till sen kväll, och då bränner man lätt ett gäng entusiaster i månaden om verksamheten endast ska vara ideell. Och drar man ner på verksamheten så får man inte in de medel som behövs till hyreskostnaderna och kan heller inte göra anspråk på att vara ett levande kulturhus.  Så vi lämnar den underbara lokalen i Folkets Hus, åtminstone för nu. Vem vet vad framtiden för med sig? Idag har vi tittat över lokalerna tillsammans med ABF som nu åter tar över A-salen i egen drift. VI har haft ett jättefint samarbete med våra hyresvärdar och hoppas gemensamt hitta nya sätt att samarbeta framöver.

Mycket annat finns att säga, det allra mesta gott och glatt, men jag vill gärna avsluta med att varmt och innerligt tacka ALLA som varit en del av Salongen under vårt ett och ett halvt år. Tack till alla samarbetspartners, alla artister, initiativtagare, arrangörer, sponsorer, alla medverkande, alla som arbetat med Salongen, alla våra medlemmar, alla organisationer, föreningar, skolor, företag och privatpersoner som varit gäster hos oss, alla som hejat på och hållit tummar (sorry, blir ingen fri massage denna gång!), och naturligtvis alla våra underbara besökare i alla åldrar och från när och fjärran: Det har varit en verkligt underbar och levande tid! Ta gärna en tur på hemsidan och kolla igenom lite av det vi tillsammans åstadkommit under denna korta tid. Och så hoppas vi att vi får möjligheten att ses igen!

Allt gott

Jeanette för Salongen

fra7